1 Mart 2012

Windsor Castle / Windsor Kalesi

Ağustos 2009'da yapılan bir geziden fotolar ve notlar. 
Londra'ya yaklaşık 45 dk uzaklıkta bir Kale burası.
Windsor Kalesi.
Bu kale, dünyanın hususi ikametgâha tahsis edilmiş ve tarihin en uzun süreli ikamet halinde bulunan kalesidir.

Phillippa Gregory'nin "Boleyn Kızı"  kitabını okuyanlar, bu çalkantılı dönemin ev sahiplerinden biri olan Windsor Kalesi'ni hemen hatırlarlar :)



Buckingham Sarayı ve Edinburgh'daki Holyrood Sarayı ile beraber Britanya monarşisinin resmi ana rezidanslarından biridir. Kale Berkshire'da bulunan Windsor şehrindedir. Sarayın alt kısmından Thames Nehri nehri güneye doğru yol alarak başkent Londra'ya doğru akar.



Kraliçe II. Elisabeth yılın birçok hafta sonunu Windsor Sarayı'nda geçirir.Bu vesile ile binayı hem devlete ait kabullerinde hem de özel amaçları için kullanır.



Kuzey yakada, kraliçe yokken açık olan eyalet daireleri var. Konukların ağırlandığı bu odalar, ilgi çeken tablo, mobilya ve hazinelerle dolu. 
VIII. Henry'nin zırhı ve Nelson'un ölümüne neden olan kurşun da bunlar arasında. 

 40 odalı evde işleyen asansörler, elektrikli lambalar var ve evdeki beş banyonun çeşmelerinden sıcak su akıyor. Evin mobilyaları zamanın öncü zanaatkarlarının elinden çıkma. 




The Albert Memorial Kilisesi, Kraliçe Victoria'nın isteğiyle 1861'de Windsor'da ölen kocası Prens Consort için bir anıta dönüştürülmüş. 
Kraliçe Victoria ve Prens Albert de bu topraklardaki Kraliyet Kilisesinde yakılmış. 



Kale İngiltere'nin 900 yıllık tarihine şahitlik etmiş. 
268 tenis sahası büyüklüğünde. 
1992 yılında kalede çıkan yangın, yaklaşık 100 odaya zarar vermiş. Şans eseri bu odaların bir çoğu boş olduğundan, kraliyet sanat koleksiyonunda bulunan paha biçilmez herhangi bir eser zarar görmemiş. 
Kalede Rembrandt, Rubens, Canaletto ve Gainsborough gibi sanatcıların eserleri bulunmaktadır. Yine kalede yer almakta olan Kraliçe Mary'nin oyuncak bebek evi, dünya üzerindeki en ünlü oyuncak bebek evi olma özelliğini korumaktadır. Bu bebek evi, Sir Edwin Lutyens tarafından 1923'te tasarlanıp Kraliçe Mary'e hediye edilmiştir.


Kraliçe'nin genel olarak hafta sonlarında kalarak, resmi davetler verdiği kale, deniz aşırı ülkelerden gelen resmi konukların ağırlanması için kullanılmaktadır.
 St.George salonunda bulunan yemek masasında 160 konuk ağırlanabilmektedir.

Bir çok düğüne ev sahibi olan Windsor Kalesi aynı zamanda, Prenses margaret'in de cenaze törenine ev sahipliği yapmıştır.




Hans Holbein tarafından Anne Boleyn'in mahkeme sırasında çizilmiş olan portresi


Kalede yiyecek ve içecek olmadığından karnınızın tok olduğuna emin olun. Çünkü dışarıdan yiyecek ve içecek getirmek yasak. Sadece dondurma ve şişe su alabilirsiniz. Ama kendinizi tutup Kaleyi gezdikten sonra Windsor sokaklarında turlayıp güzel bir pub'da da yemek yiyebilirsiniz.








Windsor kalesi ile ilgili Anne ve Bebişi Esra'nın  MK yaklaşık Bambino kadarken yaptıkları gezinin fotoları ve notları için tık tık. Şimdi düşünüyorum da biz Bambino'yu bu tür gezilere alıştırmakta geç bile kaldık. Neyse, ben de suçu bu sene gitmek bilmeyen kar ve kış koşullarına atayım :P

Kaynaklar bu ve bu 

9 yorum:

  1. cok guzel ve bilgilendirici bir gezi yazisi olmus. hemen alalim listeye yolumuz bir gun oralara duserse :)

    YanıtlaSil
  2. Londra'ya 2 kez gittim; ama oraya bu kadar yakin olan Windsor Kalesi'ni ziyaret etmedim. Sayenizde, bir kez daha gidersem, gidilecek yerler listesine ekledim :) fotolar ve anlatiminiz harika :)

    YanıtlaSil
  3. Gülçin, teşekkürler. Bence de gezilmesi gereken yer arasında burası.

    Feyza, bir sonrakinde burayı gezmenizi tavsiye ederim. İşinize yarayacaksa ne mutlu bana :)

    YanıtlaSil
  4. Sarayda gezerken bir masalın içine düştüğünü hisseder insan:)

    o nilüferlerle dolu havuza bayıldım:)

    YanıtlaSil
  5. Yildiz, o duvarlarin dili olsa da konussa keske. Ne anilar vardir orada kim bilir. Gercekten masal gibi! Bahcesi ayri, icerisi ayri guzel inan.

    YanıtlaSil
  6. Fotograflarini z harika! Makinanizin markasinin ogrenebilir miyim?

    YanıtlaSil
  7. Feyza, teşekkürler. Bu fotoğraflar Canon IXUS 860 ile çekildi, umarım doğru hatırlıyorumdur modeli.

    YanıtlaSil
  8. Teşekkürler, cevabın için :)

    YanıtlaSil

SOSYAL AĞLAR


İZLEYENLER

Blog Arşivi

HER GÜN MUTLAKA

NE ARADINIZ, YARDIMCI OLALIM?

Kişisel Blog

Copyright © Benden ve Bizden | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com