8 Mart 2013

Kefir Nasıl Yapılır?



Geçenlerde İzmir'e yaptığım kaçamaktan burada bahsetmiştim. Canım arkadaşım bana iki kavanoz kefir vererek günün sürprizini yaptı. Ben de ne zamandır yapmak istediğim birşeye başlamış oldum: Kefir yapmak ve kefir yetiştirmek. Tabi bu işe başlamadan önce biraz araştırma yaptım. Nasıl kefir yapılacağını benim gibi bilmeyenler için burada yayınlıyorum. Kefir yapmaya ara verebilir, kefir tanelerini dondurabilir ya da taneleri daha sonra canlandırmak üzere kurutabilirsiniz. Ayrıca ev yoğurdunuzu kefirle yapabilir, hatta kefir peyniri yaparak değişik bir tat deneyebilirsiniz.
Doğal kozmetiğe meraklı olanlar için de kefirden makyaj temizleyici ve cilt kremi yapımı tarifleri de aşağıda :)

Kefir Yapmak İçin Gerekli malzemeler:
Cam kavanoz
Plastik süzgeç
Süt
Kefir mayası

Cam kavanoz:Yapmak istediğiniz miktara göre 1 litre ile 8 litrelik kavanoz olabilir.
Plastik süzgeç: Herhangi bir yerden temin edebilirsiz, metal kullanmayın.
Süt: Hemen her sütten yapılabilir.Pastorize,UHT,Paket süt,süt tozundan yapılan süt.En iyisi ve faydalısı taze ve katkısız süt ile yapılandır.
Kefir mayası: Satılan bazı yerler var fakat bulamazsanız benimkiler biraz büyüyünce ücretsiz vereceğim.

Nasıl yapılır?
Sütün ısısı 5 c ile 35 c arasında olabilir. İdeali 25 c civarı Mayalar ile sütün ısısı birbirine yakın olsun. (Ben buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığına gelene kadar bekliyorum, acelem varsa soğuk olarak kullannıyorum).
Kavanozun 3/4 üne kadar süt ile doldurun ve mayaları içine koyun.
Kavanozun agzını gevşek kapatın veya bir bez ile kapatın.
Oda sıcaklıgında mayalanmaya bırakın.(4 c ile 30 derece arası olabilir)
Mayalanma süresi: Sütün kalitesine,süt maya oranına,mayaların aktivitesine ve ortam sıcaklığına bağlı olarak 12 saat ile 48 saat arasıdır.
Mayalama süresi artıkça kefirin tadı ekşi olur.Tatlı kefir kabızlığı, ekşi kefir ishali keser.
Mayalama işleminden sonra oluşan sıvıyı plastik bir süzgeçle süzün,süzgeçte kalan mayaları tekrar kavanoza koyun ve süt ile doldurun ve mayalanmaya bırakın.
Eger mayalama yapmıyacaksanız,bir süre ara verecekseniz kavanozu buzdolabına koyun bir hafta kadar kalabilir, bir hafta sonunda yeniden süzebilirsiniz.
Elizde kalan süzüntü kefirdir.Bunu taze olarak tüketebileceğiz gibi buz dolabında kapagı gevşek olarak 1 yıl kadar saklayabilirsiniz.Tadı hafif ekşir ama faydalarında azalma olmaz.
Mayalarınızı dondurmaz, 40 c ısının üstünde tutmaz, ezmez, kimyasal ve klorlu suya bırakmazasanız sizden uzun yaşarlar.
Kefir yaptıkça mayalarınızda artma olucaktır, süt maya oranını korumak için ya mayaları başka bir kaba alın ya da süt miktarını artırın.Fazla mayalarınızı isteyen diğer insanlarla verebileceğiniz gibi onları yiyebilirsinizde,aç karnına yemekten en az 1 saat önce yemeniz çok faydalıdır.
Kefir ilaç değildir ama faydalı bir besindir. Faydalarını Doktorlar, Gıda mühendisleri ve kullananlar bilirler.
**İngilizce bilenler kefir yapmak için şu bloga da bakabilirler: http://www.scdkat.com/2011/06/how-make-kefir/ Blog sahibi Kat, yukarıda anlatılandan farklı olarak kefiri mayaladıktan 12 saat sonra kefir tanelerini başka bir kaba alıyor ve kalan kefiri 12 saat kadar daha tezgahın üzerinde bekletiyor. Böylece daha yoğun bir kıvam elde ediyor.  
kefir

Kefir tanelerini dondurmak:
Kefir taneleri hazır su ile yıkanarak temiz bir beyaz havlu üstüne alınır. Nemini kaybeden tanelere süt tozu eklenerek dondurulur. Dondurma süresinin 2 ayı geçmesi halinde taneler zarar görebilir.
Dondurulan tanelerin yeniden aktif hale gelmesi –uyanması- için, donmuş haldeki taneler bir bardak soğuk suda birkaç dakika bekletilir. Buzu çözülen taneler süzgeçe alınarak soğuk suyun altına tutulur.
Buzdan tamamen kurtulan taneler yarım bardak süte 2 yemek kaşığı olacak şekilde sütle karıştırılır.
Her 24 saatte bir süzülen kefir tanelerinin pıhtılaşıp pıhtılaşmadığı kontrol edilir.
Mayalanmanın normal seyrinde olduğu gözlendiği an, tanelere normalde olması gerektiği kadar süt eklenerek mayalamaya devam edilir.
Dondurulmuş tanelerin tekrar çalışır hale getirilmeleri sürecinde özellikle ortam sıcaklığı önemli bir etkiye sahip olacaktır. İdeal mayalanma sıcaklığında (20-24°C) bekletilen taneler daha çabuk eski haline dönecektir.

Kefir tanelerini kurutmak:
Kefir taneleri kurutularak 12 ila 18 ay süresince saklanabilir.
Kurutma işlemi için öncelikle kefir taneleri hazır su ile yıkanır ve temiz bir havlu üstüne serilerek kurutulur. İyi havalandırılan bir yerde sıkılaşıp sarılaşıncaya kadar kurutulan taneler sıcaklık, nem ve tane büyüklüğüne bağlı olarak 2 ila 5 gün arasında tamamen kurumuş hale gelecektir.
Kurutulan taneler, hava sızdırmaz kavanoz veya fermuarlı saklama poşeti içine alınarak serin bir yerde –tercihen buzdolabında, dondurucuda değil- saklanır. Ayrıca kurutulan tanelere süt tozu eklenmesi suretiyle 6 yıla kadar saklanabildiği söylenmektedir.
Kurutulmuş tanelerin eski haline getirilmesi için, kavanoza süt eklenerek oda sıcaklığında mayalanması beklenir.
24 saat sonunda süzülen kefir taneleri kontrol edilerek mayalanmaya başlayıp başlamadığı anlaşılır. Süzme işlemi ardından oluşan kefir içilmez. Kurutulan tanelerin uyanması 4 gün ila 1-1,5 hafta kadar sürebilir.
Temiz, açık renkli ve ekşimsi kefir kokusunu almaya başladığınız zaman artık kefirin uykudan uyandığını ve normal şekilde kullanabileceğinizi anlarsınız.

Tavsiyeler:
Kefir taneleri yenebilir, özellikle sabah uyanınca mide boşken veya öğünden yarım saat önce tüketilmesi daha faydalı olacaktır.
Vücuda dost milyarlarca mikrop ve maya içermektedir, bu anlamda kefir taneleri probiyotik haplar olarak düşünülebilir.
Kefir taneleri ve kefir sevdiğiniz taze meyveler, taze meyve suyu veya bal ile karıştırılarak blendırdan geçirilip içilebilir.
Kefir taneleri salatalara karıştırılabilir.
Kefir taneleri kıvam arttırıcı olarak da kullanılabilir. (ör: çorbalar)
Birçok tarifte yumurtanın yerini alabilir. (ör: dondurma yapımı)
Kefir tanelerini yoğurt mayalarken de kullanabilirsiniz.

Tarifler:
Kefir buz kalıpları
İçindekiler:
1 bardak tatlı kefir (uzun süre mayalanmamış olmalı yoksa tadı ekşi olacaktır)
Yarım bardak sevdiğiniz meyve suyu, veya 1 küçük muz
1 yemek kaşığı bal (yerine meyve kurusu da konabilir)
1-2 çay kaşığı taze kefir tanesi
½ çay kaşığı doğal vanilya özü
Yapılışı:
Tüm içeriği karıştırın ve blendırdan geçirin. Karışımı buz tepsisi veya buz kalıplarına boşaltarak dondurun.

Ev yoğurdu hazırlarken kefir tanelerinin kullanımı (Kefir Yoğurdu)
İçindekiler:
1-2 yemek kaşığı kefir tanesi (1/3 bardak hazır su içinde blendırdan geçirilmiş)
1 litre taze süt
3 yemek kaşığı süt tozu (İsteğe bağlıdır. Yoğurdun daha yoğun olması için kullanılır)
2 yemek kaşığı hazır veya ev yoğurdu.
Yapılışı:
Doğranmış kefir taneleri ve 1/3 bardak su karışımını 5 dakika kadar karıştırarak kaynatın. Sonuçta kıvamlı bir jel elde edilecektir. Ayrı bir kapta süt ile süt tozu karışıtırılır, kaynayıncaya kadar karıştırılır ve ateşten alınarak soğumaya bırakılır.
37 ila 45°C arası sıcaklıktaki süte ılık durumdaki kefir jeli ve taze yoğurt eklenerek iyice karıştırılır. Karışım içinde sıcak su gezdirilerek ısıtılmış cam kavanoza boşaltılarak kavanozun ağzı kapatılır.
37 ila 45°C’lik ortamda 8-12 saat arası mayalanmaya bırakılır. Bu ideal ortam sıcaklığına ulaşmak için elektrikli battaniye de kullanılabilir.

Kefir Peyniri
İçindekiler (yaklaşık 350 gram için)
1 litre kefir
Sık dokunmuş tülbent veya türevi bir pamuklu dokumadan torba
İp
1 litrelik bir tencere (peynir atı suyunu biriktirmek için)
2 adet güneşte kurutulmuş domates
2 yemek kaşığı susam
Yarım çay kaşığı rafine edilmemiş deniz tuzu
Sarımsak
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Yarım yemek kaşığı kuru veya taze zencefil kökü
1 yemek kaşığı soya sosu
Yarım çay kaşığı toz biber
Hazırlanışı:
Koyu kefir (tercihen süzüldükten sonra 2-3 gün dolapta bekletilmiş) daha önceden nemlendirilmiş ve geniş bir kap içine yayılmış tülbent (kalın pamuklu dokuma) üzerine dökülür. Pamuklu bez –özellikle evlerde süzme yoğurt hazırlamak için kullanılan torbalar bu iş için idealdir.
Daha sonra ağzı bağlanarak asılır. Altına yerleştirilen kapta da kefirden damalayacak olan peynir altı suyu birikmeye başlayacaktır. (Bu sıvı kesinlikle bir artık olarak görülmemelidir. Özellikle cilt için çok faydalı olan ve avrupada hammadde olarak kullanılan bu yarı-mamül ya içilmeli ya yemek veya pasta tarifleri içinde değerlendirilmeli veya yatmadan önce yüze sürülerek sabah yüz yıkanmalıdır. Ciltteki fark kısa sürede anlaşılacaktır.)
24 saat sonunda torba açılır ve süzme yoğurt kıvamını almış olan kefir bir kaba alınır. Bu haliyle sofralarda krem peynir olarak kullanılabileceği gibi cheescake olarak anılan peynirli pastanın hazırlanmasında da kullanılabilir.
2. aşamada; deniz tuzu ile kavrulmuş susam taneleri, küçük küpler halinde doğranmış kuru domatesler ve diğer malzeme süzme kefir ile karıştırılır. Birkaç gün dolapta bekletilecek bu karışım, içerdiği çeşni sayesinde daha fazla tad kazanacaktır. Ürünün daha uzun süre bekletilmesi halinde -1 ay kadar- sertleşerek peynir kıvamını alacaktır. Bu ürünü kahvaltılık olarak kullanabilir, yemek tariflerinizde –börek, pizza, pasta- yer verebilir, özellikle makarna için sos olarak değerlendirebilirsiniz.

Kefirden Lor Peyniri
İçindekiler:
2-4 litre süt
1-2 bardak kefir (süzüldükten sonra 2 gün dolapta bekletilmiş kıvamlı ve ekşi)
Hazırlanışı:
Süt 60° C de ısıtılır. Ağır ağır karıştırılan süte kefir yavaş yavaş dökülür. Karıştırma işinin özellikle ağır yapılması önem taşır. Ağır ağır süren karıştırma işlemi esnasında taneler kesilmiş sütten ayrılmaya başlayacak ve yüzeye yükselecektir. Artık kesilen sütün suyu açık renkli olmaya başlayacaktır. Eğer hala süt gibi görünüyorsa ya sıcaklık arttırılmalı ya da biraz daha kefir eklenerek karıştırmaya devam edilmelidir. Kesilen süt suyu açık bir renge kavuşunca işleme son verilir ve 2 dakika kadar beklenir. Ardından kesilen süt içindeki taneler delikli bir spatula yardımıyla bir tülbent üzerine serilerek suyu alınır. Yaklaşık 1 saat sonunda iyice kuruyan taneler artık yemeye hazırdır.
 İstenirse, süte kefir eklemeden önce 4 bardak süte 1-2 çay kaşığı olacak ölüde tuz eklenebilir. Ayrıca işlem sonunda arta kalan kesilmiş sütün suyu da ılık hale geince kefirle karıştırılarak mayalanabilir.

Kefirle Sağlıklı Ekmek
İçindekiler:
• 225g kayısı kurusu
• 3- 4 adet büyük ve olgun muz
• 225g çekirdeksiz kuru üzüm
• 170g iri doğranmış ceviz
• 1kg kahverengi ekmeklik unu
• 250g beyaz ekmeklik un
• 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı veya margarin
• 4 yemek kaşığı bal
• 1 çay kaşığı deniz tuzu
• 3 çay kaşığı sodyum karbonat
• 600ml kefir
Hazırlanışı:
Kayısı, çok az su eklenerek pişirilmeye başlanır. Kayısı tanelerindeki su iyice çekilince tavadaki su ayrılır ve tavasaki kayısıya üzüm ve ceviz eklenir ve bir kenara alınır. Ayrılan su içinde muzlar püre halinde getirilir.
Büyük bir kapta tuz karbonat ve un-beyaz ve kahverengi- karıştırılır. Ardından karışıma bal, tereyağı, muz püresi, kayısı/üzüm/ceviz eklenerek hamur çabuk bir şekilde yoğrulur. Yoğurma esnasında hamura yavaş bir biçimde kefir eklenir. Ardından hamur önceden yağlanmış üç pişirme kabına eşit olarak dağıtılır ve 200º C’deki fırında 30 dakika pişirilir. Ardından 150º C’de 20 dakikda daha pişirilir. Oda sıcaklığında soğumaya bekletilen ekmekler yenmeye hazırdır.

Cilt temizleme kremi
16 yemek kaşığı kefir
İki buçuk yemek kaşığı kurutulmuş yonca
İki buçuk yemek kaşığı eritilmiş bal
2 yemek kaşığı kuru yonca 1 bardak kaynamış suya konur ve beş dakika demlenmesi için beklenir. Yaprakları suyundan alınan yonca demine bal eklenir ve karışımın oda sıcaklığına gelmesi beklenir. Sıcaklığını yitirmiş karışıma kefir eklenir ve dakikalarca çırpılır. Karışım tüm cilt tiplerinin temizlenmesine uygun olup buzdolabında saklanmalıdır.

Makyaj temizleyicisi
2 yemek kaşığı kefir
1 çay kaşığı badem yağı
Malzemeler karıştırılır ve iyice çalkalanır. Tüm ciltlerin temizliğine uygundur.

Kuru ciltler için maske
2 yemek kaşığı kefir
1 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı şeftali yağı
1 olgun muz
1 yumurta sarısı
Tüm malzeme karıştırılarak blendırdan geçirilir. Yumuşak ve kremsi bir hale gelince kullanılabilir.

Kaynak:kefirtaneleri grubu ve agaclar.net. Fotolar buradan ve buradan

26 yorum:

  1. Şu günlerde sağlıklı yaşam acaip takıntım arttı ve bu paylaşıma bayıldım:) Ben talibim kesinlikle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda farkındalığınızın artmasına sevindim :) Kefir taneleri artınca haberleşiriz o halde :)

      Sil
    2. Nazar değdi benim kefirlere, garipleştiler, bitti bu iş sanırım :(

      Sil
  2. Harika anlatmışsın ,vallahi bana da bir arkadaşım sana veriyim ama sakın öldürme dedi :) cesaret edemedim o yüzden.. şifa olsun canım,ellerine sağlık..

    ayrıca sıcacık yorumların içinde çok çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pelincim sen al, her halükarda birkaç gün bile yaşasa kardır. Ki sen öldürmezsin, çok güzel bakarsın bilirim :)
      Öptüm :)

      Sil
  3. Evet efeeemmm sipariş ettiğiniz görseller *gmail* adresinize gönderilmiştir. Bakalım doğru anlayabilmiş miyim yada zevklerimiz bu konuda uyuşacakmı? :)

    YanıtlaSil
  4. gecenin şu saatinde bu kadar haarika bi yazı okuyamazdım :) kefir bulamadım bak ben hemen edinmem gerek şart oldu farz oldu :) tariflere de bayıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, faydalı olmasına çok sevindim :)

      Sil
    2. kefir mayası isteyenler gitti gidiyorda pomukcuk adlı kullanıcıdan temin edebilirsiniz ben aldım memnun kaldım

      Sil
  5. Çok güzel bir paylaşım olmuş..
    Doktorumuzn tavsiyesiyle evde bir kefir furyası başladı marketten hazır aldım ama içime sinmedi son tüketim tarihi çok uzun...
    Bu hafta maya getircek arkadaşım ilk defa mayalacağım benmi okurken atladım acaba ne kadar süte ne kadar ölçü kefirle mayalayabilirim cevaplarsanız sevinirim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sütün miktarı çok önemli değil. 250-500 gr lık kavanozlara mayalıyorum ve 3-4 kefir tanesi yetiyor. Annem daha büyük tencereye mayalıyor, o da o miktarda kefir kullanıyor. Zaten bir kaşık kefirin içinde birden fazla tanecik oluyor ve çok çabuk ürüyorlar. Afiyet olsun.

      Sil
  6. merhaba sizden kefir tanelerinden istesem madem dağıtacaksınız banada gönderirmisiniz lütfen.aktardan aldığım mınıcık mercımek kadar olan kefir hiç tutmadı zayi oldu gitti.şöyle baya ele avuca gelen bir şey olsa fena olmaz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, malesef bir yanlışlık sonucu tüm kefir taneciklerim yok oldu.
      Tekrar yetiştirirsem haber vereyim.

      Sil
  7. merhaba bende kefir yapmakistiyorum fakat aktardan aldığım mercımek tanesı kadar kefir hiç olmadı zayi oldu gitti. siz madem dağıtacaksınız şöyle ele avuca gelecek gibi bana kefir yollasanız dıyorum hani :) çokmu şey istemiş olurum.

    YanıtlaSil
  8. 3 adet fındık büyüklüğünde olan kefir tanelerinde 1/2 kg doğal süt kullandım ama mayaladığım süt sabah baktığımda yoğurt gibi olmuştu. Acaba 24 saat mayaladım çok mu uzun bekledi yoksa kefir süte fazla mı geldi. Lütfen yardım edermisiniz. Nerde yanlış yaptım acaba...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Ortam fazla sıcak gelmiş ve o nedenle fazla mayalanmış olabilir.
      Kefir bekledikçe yoğurt kıvamına gelir, bu normaldir.
      Hatta ekşidikçe içindeki yararlı bakteriler fazlalaşır.
      Yanlış yapmadığınızı düşünüyorum.
      Daha sıvı bir kıvam istiyorsanız daha serin bir yerde mayalamayı deneyin.

      Sil
  9. Kefirinizi fazlalasirsa ucretsiz verebileceginizi yazmissiniz. Temin etmek istiyorum, nasil yardimci olabilirsiniz? Tesekkurler 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çocuklarda kefire karşı alerji başlayınca kefir yapımından vazgeçmek zorunda kaldım maalesef :( Elimdekileri de dağıttım hep. Ama fazla kefiri olup paylaşmak isteyenlerin facebook ve mail grupları var diye biliyorum, bir aratın isterseniz. Kolay gelsin :)

      Sil
  10. Merhaba. http://www.yaylamaya.com/#urunler
    Bu sitedeki paket kefir mayası tekrar kafir yaparken kullanılabilir mi? Yoksa tek kullanımlık mı acaba? Cevabınız için önceden teşekkür ederim ☺

    YanıtlaSil
  11. Merhaba. Bu sitedeki kefir mayası tekrar kullanılabilir mi yoksa tek kullanımlık mıdır? http://www.yaylamaya.com/#urunler
    Cevabınız için önceden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  12. Merhaba. http://www.yaylamaya.com/#urunler
    Bu sitedeki paket kefir mayası tekrar kafir yaparken kullanılabilir mi? Yoksa tek kullanımlık mı acaba? Cevabınız için önceden teşekkür ederim ☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bizzat kullanmadım ama siteden anladığım kadarıyla kurutulmuş kefir tanesi bunlar ve normalde kefir taneleri çoğaltılmaya müsaittir, yani tekrar tekrar kullanılabilir. Belki kullanan biri olursa daha net bilgi verebilir ama şahsi fikrim bir kere alıp tekrar tekrar kullanabileceğiniz yönünde. Denerseniz sonucunu paylaşın lütfen, sizin gibi başkaları da merak ediyor olabilir. Sevgiler :)

      Sil
  13. Ben yayla marka kefiri alip gunluk sut olarak satilan market sutleri ile mayaladim. 24 saat beklettim.yarim litre sute tam paket kefiri eklemistim. 24 saat sonra baktim ki civik bir yogurt gibi tutmus. Kefir mayasi olarak herhangi bir tanecik goremedim icinde. Ne yapacagimi da sasirdim. Acaba yesem mi yogurt gibi. Su koyup ayran mi yapsam bilemedim. Yardimci olur musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, icinde tane yok ise tek kullanimliktir diye dusunuyorum. Ama yine de birazini ayirip yeni bir sute tekrar mayalamayi deneyin, en kotu ihtimalle yogurt elde etmis olursunuz. 24 saat gecmisse yiyebilirsiniz artik. Sifa olsun :)

      Sil
  14. İlk defa denediğim kefiri 24 saatin sonunda kontrol ettiğimde kesilmiş olduğunu gördüm. Maya artık bozulmuş bir maya mıdır? Ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, kefirin icindeki kefir taneleriyle bir deneme daha yapmanizi oneririm. Belki sut ile ilgili bir durum olmustur. Kefir taneleri durdugu surece mayalama islemine devam edebilirsiniz normalde. Dedigim gibi ne tur etmenlerin kefiri bozmus olabilecegini gizlemleyin. Bozulmus dediginiz kefirin de tadi guzelse icebilirsiniz, ya da hamurun icine koyabilirsiniz. Kolay gelsin, sevgiler

      Sil

SOSYAL AĞLAR


İZLEYENLER

Blog Arşivi

HER GÜN MUTLAKA

NE ARADINIZ, YARDIMCI OLALIM?

Kişisel Blog

Copyright © Benden ve Bizden | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com